top of page
Scientist

מחלות
מיטוכונדריאליות

רשימה חלקית של מחלות ידועות

LHON: Leber Hereditary Optic Neuropathy


התסמונת מתבטאת באבדן ראייה פתאומי כתוצאה מנוירופתיה (הפרעה) של עצב הראייה, בדרך-כלל בעשור השני או השלישי לחיים. לעיתים רחוקות יש סימנים נוירולוגים נוספים. התורשה אמהית. מסיבה לא ידועה השכיחות גבוהה יותר בזכרים. ב 90% מהחולים קיימת מוטציה באחד הגנים MT-ND4, MT-ND6, MT-ND1 בדנ"א המיטוכונדריאלי.
מקובל כי מתן של מינון גבוה של נוגד החמצון IDEBENONE (אידבינון) עוזר בשלב מוקדם של המחלה (תוך 3 חודשים לכל היותר) מתחילת הירידה בראייה כדי לעצור את ההתעוורות, ובחלק מהמקרים להפוך אותה.

כיום גם קיים טיפול יעודי: EPI-743 drug. תרופה זו דומה לאידבינון אם כי פוטנטנית יותר ומאפשרת החלמה בחלק מהמקרים. בנוסף, קיימים מספר טיפולים גנטיים פוטנציאליים.

 

NARP: Neuropathy, Ataxia and Retinitis Pigmentosa


התסמונת הינה חלק מספקטרום NARP/MILS. היא מתבטאת בנוירופתיה, אטקסיה וניוון של הרשתית (רטיניטיס פיגמנטוזה). הביטוי הראשוני הינו בדרך-כלל אטקסיה המופיעה בילדות. לעתים קיים איחור התפתחותי, הפרעות בשמיעה, הפרעות הולכה בלב וחרדה. התורשה אמהית. התסמונת הינה משנית למוטציה נקודתית בגן המיטוכונדריאלי ל-ATPase.

 

MELAS: Mitochondrial Encephalopathy with Lactic Acidosis and Stroke like episodes


לילדים הלוקים בתסמונת תפתחות ראשונית הינה תקינה, אך בהמשך מופיעה נסיגה התפתחותית בילדות או בתחילת ההתבגרות. בנוסף, התסמונת מתבטאת בקומה נמוכה, התקפי הקאות, פירכוסים, מיופתיה, אירועים דמויי מיגרנה, אבדן שמיעה מתקדם, דמנציה, עוורון קורטיקלי וחמצת לקטית. בהדמייה מוחית ניתן לראות אוטמים איסכמיים שאינם בפיזור של כלי-דם. בביופסיית שריר רואים  במיקרוסקופ אלקטרוני סיבים עם ריבוי מיטוכונדריה בצביעה של טריכרום גומורי, הגדלת בגודלן ושינוי בצורתן. התורשה אמהית. התסמונת הינה משנית למוטציה ב-tRNA  של לאוצין.

קיימים דיווחים כי מתן ארגינין תוך-ורידי בשלב המשבר החריף משפר תפקוד מוחי בסובלים מ MELAS ככל הנראה בשל הגברת יצור NO (Nitric Oxide).

 

MERRF: Myoclonic Epilepsy with Ragged Red muscle Fibers


חולים עם תסמונת זו לוקים באטקסיה, פירכוסים מיוקלוניים, אובדן תחושה ודמנציה. בביופסיית שריר בצביעה של טריכרום גומורי רואים Red Rugged Fibers (RRF), אשר הינם סיבים עם ריבוי מיטוכונדריה. התורשה אמהית בשל מוטציה ב-tRNA של ליזין.

 

MIMyCa: Maternally Inherited Myopathy and Cardiomyopathy


תסמונת זו מתבטאת בגילאים שונים: לעיתים היא מתבטאת כבר ילדות המוקדמת ולעיתים רק בגיל מאוחר יותר. הקרדיומיופתיה  (הפרעה בשריר הלב) היא בדרך-כלל היפרטרופית  (שריר מעובה) ובהמשך הופכת ל-dilated (שריר מורחב). בנוסף, קיימת חולשת שרירים (מיופתיה). התורשה אמהית.

 

Maternally inherited diabetes mellitus and deafness


ללוקים בתסמונת זו חרשות ממקור עצבי וסוכרת. התורשה אמהית.

 

Kearns-Sayre Syndrome


התסמונת מופיעה לפני גיל 20. המאפיינים הקלאסיים כוללים  שיתוק של שרירי גלגלי העיניים, סוכרת, חרשות, חולשת שרירים, הפרעת הולכה בלב, קומה נמוכה וחמצת לקטית. תתכן הפרעה בתפקוד הטובולרי בכליות. בהדמיית המוח ניתן לראות שינויים בחומר הלבן והסתיידויות בגרעיני הבסיס. בביופסיית שריר רואים RRF. המחלה בד"כ ספורדית (לא מורשת) ונובעת מחסר גדול ב-DNA המיטוכודריאלי.

Pearson’s Syndrome
 

תסמונת זו מתחילה כבר בשנה הראשונה לחיים. היא מתבטאת בהפרעה קשה עד כשל של מח העצם, קרי אנמיה סידרובלסטית, לויקופניה וטרומבוציטופניה. בנוסף, מופיעה אי-ספיקת לבלב המובילה להפרעה בספיגת שומן, הפרעה בשגשוג (FTT) והפרעה כבדית. קיימתתמותה מוגברת בינקות. המחלה בד"כ ספורדית (לא מורשת) ונובעת מחסר גדול ב-DNA המיטוכודריאלי. לעתים ישנה החלמה ספונטנית כשבהמשך מתפתחת תמונה של Kearns-Sayre Syndrome.

 

Leigh Disease


תסמונת זו מתחילה בשחר הילדות ומתקדמת בשנים הראשונות לחיים, לעיתים עד מוות. היא כוללת איחור התפתחותי, פיגור בגדילה, בעיות באכילה ובבליעה, היפוטוניה, אטקסיה, פירכוסים, קרדיומיופתיה (הפרעה בשריר הלב) ואובדן ראייה. סיבת המוות היא בדרך-כלל הפרעת נשימה עקב מעורבות גזע המוח. בהדמייה מוחית ניתן לראות נגעים בגרעיני הבסיס ובגזע המוח. קיימות צורות תורשה שונות.

קיימים טיפולים שונים בהתאם להפרעה הגנטית, כגון דיאטה קטוגנית ותיאמין בחסר PDH. בנוסף, במחלת LEIGH קיים טיפול ניסיוניבתרופה .EP300

 

עוד ניתן לקרוא על המחלות השונות באתר ה UMDF;

נכתב על ידי פרופ' טלי לרמן-שגיא מנהלת היחידה לנוירולוגיה ילדים ומחלות מטבוליות, 

ד"ר רונן חדי-כהן, נוירולוג ילדים, מירי ינוב שרב, יועצת גנטית, המכון לגנטיקה רפואית

המרכז למחלות נדירות, מרפאת מג"ן (מטבולית גנטית נוירולוגית) בביה"ח וולפסון.

עודכן במאי 2022

bottom of page